Šta kada kaplje na ulazu pancir creva u bojler?

Servis i popravka bojlera logo

Servis i popravka bojlera

069/731 023 Beograd
Ocena 4.75/345

U slučaju da vam bojler kaplje na bilo kom mestu, to nikako nije prijatno i verovatno zazirete kada dođe vreme za tuširanje. Ali, ponekad stvari nisu toliko strašne kao što izgledaju. Jedno je sigurno, ako voda kaplje ispod bojlera, to znači da se ne servisiraju redovno. Verovatno ste imali slučaj da voda kaplje iz bojlera na nekoliko mesta, na sigurnosnom ventilu, spoju grejača,kazana i na samom kazanu.


Ponekad je curenje bezazleno a ponekad može biti i smrtno opasno. Jedan od osnovnih uzroka kapanja bojlera je promena pritiska u vodovodnoj mreži. Zbog različitih izmena u protoku vode, dolazi do njenog zasutavljanja i ponovnog naglog pokretanja, što može prouzrokovati i kapljanje u bojleru, a kapanje obično prestaje kada se pritisak unormali. Drugi najčešći razlog je pojava kamenca u bojleru, koji nije moguće izbeći,a ovaj
problem se može rešiti samo redovnim čišćenjem kamenca naročito sa grejača.


Neispravan termostat je jedna od ozbiljnijih razloga zbog čega kaplje voda iz bojlera i trebalo bi da se što pre reši. Ako primetite da i para izlazi iz bojlera, to znači da je potrebno da odmah isključite bojler kako ne bi došlo do eksplozije i da pozovete vodoinstalatera. Bojler može kapljati i na sigurnosnom ventilu, obično dolazi do velike pare, jer bojler mora da se rastereti pritiska.


Zato odmah pozovite stručnu i licenciranu osobu da utvrdi tačan uzrok curenja na sigurnosnom ventilu. Grejač je jedan od najvažnijih delova bojlera i direktno je odgovoran za zagrevanje vode, na žalost na njemu se konstantno sakuplja kamenac, koji je potrebno redovno čistiti. A ukoliko voda kaplje baš na grejaču, najverovatnije je popustila zaptivna guma, koju je potrebno zameniti.

U slučaju da bojler kaplje na kazanu, tu rešenja nema, osim da se zameni kazan. Nije moguće krpljenje kazana, već ako dođe do oštećenja i voda curi iz njega, potrebno je kupiti novi kazan.