Šta ako bojler počne da se oseća na paljevinu?

Servis i popravka bojlera logo

Servis i popravka bojlera

069/731 023 Beograd
Ocena 4.75/345

Ako ste primetili miris bilo kakve paljevine u vašem bojleru, odmah prestanite da ga koristite. To se odnosi i na pojavu dima, vrelog boojlera kada ga dodirnete. U slučaju mirisa paljevine, obavezno je da ga isključite, ali i da siključite dotok struje u objekat. Sačekajte potencijalnu paru da stane i pustite bojler, da se ohladi, nikako ga ne hladite ladnom vodom, jer možete izazvati strujni udar.

Uzrok paljevine, može biti pokvaren grejač ili topljenje plastike usled neispravne elektroinstalacije. U slučaju da sumnajte da vaše instalacije nisu dobre, neophodno je da pozovete električara, ali i vodoinstalatera, koji će utvrditi tačan uzrok pregrevanja.

U pojedinim situacijama dešava se da grejač pregori, jer je se na njemu nakupio kamenac, a kada se on ne čisti redovno, grejač radi sve većom i većom jačinom pokušavajući da dostigne odgovarajuču tempareturu, da bi preko kamemnca zagrejao vodu, pa ako na toplu vodu čekate satima, a osećate miris paljevine, najverovatnije se radi o grejaču.


Nikada, ali baš nikada ne popravljajte bojler sami. Uvek je bolje i bezbednije pozvati majstore, jer je bojler jedan od najopasnijih,aparata u kome se spajaju struja i voda, što može biti fatalno. Bojler je poput tempirane bombe i zato on mora redovno da se pregleda, kako bi se uočile sve nepravilnosti na vreme, i naravno uklonile.


Za servis bojlera zadužen je vodoinstalaterski servis, ali kod nekih popravki koje su povezane sa strujom, biće vam potreban i električar. Kod bojlera je veoma važno redovno pregledati termostat, koji takođe može biti uzrok požara i sigurnosni ventil. Pošto znamo koliko je bojler važan i kompleksan, onda je veoma važno izabrati pravi servis i majstora koji će vam održavati bojler, uz obaveznu garanciju i račun koji dobijate nakon popravke.

Vrlo je važno da majstor bude dostupan u pravom trenutku, a hitna služba će rešiti sve situacije, kada je urgentno, a većina majstora ne radi.