Majstor za bojlere

Servis i popravka bojlera logo

Servis i popravka bojlera

069/731 023 Beograd
Ocena 4.75/345

Servis bojlera je nešto što ne želite da preskočite. Bojleri se kvare i to je neminovno, ali je najvažnije da kvar uočite na vreme i da budete u toku sa stanjem vašeg bojlera.

Kada bojler ne servisirate redovno, to je jako velika opasnost, pre svega može doći do strujnog udara, što može imati fatalne posledice.

Zato je važno da čim primetite nešto sumnjivo pozovete svog majstora. Čak iako bojler deluje kao da je u savršenom stanju, servis bojlera je obavezan i on se mora raditi minimum jednom godišnje. Razlozi za to mogu biti rizici od pregrevanja grejača, pritiska u bojleru, potencijalne eksplozije bojlera.

Da biste bili mirni i sigurni, važno je da na vašu adresu dođe majstor za servisiranje bojlera, koji će uraditi dijagnostiku, servis i popravku, a u to spada i zamena oštećenih delova, poput zamene grejača ili termostata.

Ne morate brinuti o nabavci rezervnih delova, to možete prepustiti vašem majstoru, koji će nabavku rezervnih delova uraditi za mnogo kraće vreme. Važno je i da možete da računate na garanciju za izvršene usluge i delove, jer je to znak da je serviser iz ovlašćenog servisa i da možete biti sigurni da će popravka i servis bojlera biti urađeni po protokolu.

Saznajte kako prepoznati kvar na bojleru


I električni bojleri i bojleri na gas izgledaju isto i koriste izolovani omotač rezervoara za skladištenje napravljen od čelika, sa izolacijom između rezervoara i omotača rezervoara kako bi se smanjio gubitak toplote zagrejane vode.

Električni i gasni bojleri se razlikuju i po načinu zagrevanja. Kod električnih bojlera, voda se zagreva pomoću električnih gornjih i donjih grejača, koji su povezani za rezervoar za vodu. Gasni bojleri imaju gasni gorionik koji zagreva vodu ispod rezervoara.

Kada električni bojleri imaju problem da ne mogu da zagrevaju vodi ili je veoma sporo zagrevaju i potrebno je nekoliko sati za to, tada je obično problem u neispravnom grejaču, koji je pokvaren ili lošeg kvaliteta i neophodno ga je zameniti.

Problem mogu napraviti i nepravilno podešavanje , visoki pritisak vode u kući i nepravilno održavanje rezervoara.

Čak i oni koji nisu mnogo upućeni umeju da prepoznaju da sa bojlerom nešto nije u redu, a samo mali broj njih zna kako da reši problem.

Kako popraviti električni bojler?


Proverite garanciju

Sve vrste bojlera i električni  i gasni imaju svoju garanciju, koja je ograničena. Na svakom rezervoaru je natpisna pločica sa modelom i serijskim brojem. Serijski broj označava godinu kada je rezervoar napravljen, a tu su i podaci o tome da li rezervoar ima garanciju, kojom možete zameniti rezervoar ili dobiti nove delove sa popustom ili potpuno besplatno.

Obavezno slikajte te podatke ili zapišite na papiru, u slučaju da rezervoar curi, kako biste mogli da pozovete proizvođača ako je rezervoar loš ili curi. Ovi je prvi korak koji možete uraditi kada se desi kvar, ali morate da znate da intervencije na terenu nisu pod garancijom.

UPOZORENJE!


Električni bojleri su uređaji visokog napona (240 volti) sa kojima je opasno raditi kada je struja uključena. Pre nego što proverite bilo koje električne delove bojlera, isključite struju u strujnom krugu grejača tako što ćete isključiti odgovarajući prekidač na servisnoj ploči vašeg doma (prekidač).

Takođe, testirajte sve žice u bojleru bezkontaktnim testerom napona da biste potvrdili da je napajanje isključeno pre nego što dodirnete žice.

Kako popraviti prekidač na bojleru?


Ukoliko imate problem da bojler ne daje toplu vodu, moguće je da je problem u prekidaču. Najverovatnije bojler ima isključen granični prekidač, ili mu je grejač pokvaren ili oštećen usled nagomilanog kamenca.

Prvo proverite prekidač bojlera na servisnoj ploči da biste bili sigurni da se nije aktivirao. Ako se prekidač aktivirao, isključite ga, a zatim ga ponovo uključite.

Ako se prekidač grejača nije aktivirao (ako je još uvek uključen), pokušajte da resetujete ograničenje visoke temperature na grejaču:

 • Isključite prekidač na krug bojlera na servisnoj tabli.
 • Uklonite pristupnu ploču za gornji grejni element na bojleru.
 • Uklonite izolaciju i plastični zaštitni štitnik, pazeći da ne dodirnete žice ili električne terminale.
 • Pritisnite crveno dugme - dugme za resetovanje isključenja visoke temperature - koje se nalazi iznad gornjeg termostata.
 • Zamenite zaštitni štitnik, izolaciju i pristupnu ploču.
 • Uključite prekidač grejača.
 • Ako to ne reši problem, testirajte svaki grejni element i zamenite ga, ako je potrebno.

Šta ako vaš bojler proizvodi toplu vodu, ali je nema dovoljno?


Ako vaš bojler proizvodi toplu vodu, ali je nema dovoljno, vaš kazan na bojleru je verovatno suviše mali za potrebe vaše porodice.  

Bojler bi trebalo da sadrži 75% količine tople vode. To znači da ako vam je potrebno dnevno 30 litara tople vode, trebalo bi da kupite bojler koji je zapremine 40 litara. Ako imate povećane potrebe u odnosu na  kapacitet grejača, pokušajte da ograničite dužinu tuširanja, instalirajte tuševe sa malim protokom i rasporedite pranje sudova i veš u različito doba dana umesto da sve radite istovremeno.

Ako vaš bojler nije premali,  ali  odjednom proizvodi manje tople vode nego što je nekada proizvodio, moguće je da je došlo do kvara grejača.  Stalno snabdevanje mlakom vodom tokom tuširanja ukazuje na neispravnost gornjeg grejača. Topla voda koja brzo nestaje tokom tuširanja ukazuje na neispravnost donjeg grejača.

Šta ako je temperatura vode previsoka?


Previše tople vode može biti skoro jednako frustrirajuće kao i nedovoljno tople vode. Ako imate ovaj problem, jedan ili oba termostata vašeg bojlera su možda postavljena previsoko.

Kako da rešite ovaj problem?


Da biste proverili podešavanja termostata:

 • Isključite napajanje bojlera na servisnoj ploči.
 • Uklonite pristupnu ploču, izolaciju i plastičnu zaštitu sa svakog grejnog elementa na bojleru. Ne dirajte žice ili električne terminale.
 • Testirajte žice da biste potvrdili da je napajanje isključeno, koristeći beskontaktni tester napona.
 • Proverite postavku toplote na oba termostata: oni bi trebali biti na istoj temperaturi. Preporučeno podešavanje je između 115 i 125 stepeni.
 • Podesite temperaturu na željenu postavku pomoću ravnog odvijača.
 • Podesite drugo
 • er termostat na istu postavku.
 • Zamenite zaštitni štitnik, izolaciju i pristupnu ploču za svaki element.
 • Uključite prekidač grejača

Šta ako voda curi iz bojlera?


Curenje vode obično je uzrokovano curenjem ventila i vodovodnih priključaka, ali može biti povezano i sa problemima rezervoara. Voda koja curi može prouzrokovati značajnu štetu u kući, pa je važno otkloniti curenje što je pre moguće.

Kako da rešite ovaj problem?


Curenje iz rezervoara bojlera može biti zbog labavih grejača ili korozije rezervoara. Proverite da li su elementi labavi i, ako je potrebno, zategnite ih ključem za elemente.

Rezervoar koji je korodirao  se ne može popraviti i mora se zameniti. Isključite napajanje i dovod vode do bojlera, a zatim potpuno ispraznite rezervoar da biste sprečili curenje.

Šta ako voda neprijatno mriše ili ima boju rđe?


Ako je voda koja izlazi čudne smeđe ili crvenkaste boje,  moguće je da je došlo do korozije  unutar rezervoara bojlera ili u cevima u vašem domu. 

Ako vaša voda smrdi na pokvarena jaja, u rezervoaru grejača tople vode može biti bakterija.

Možda ćete morati da zamenite anodnu šipku u rezervoaru, što obično zahteva usluge profesionalnog vodoinstalatera.

Šta ako prljava smeđa voda izlazi iz česme u lavabou?


Da li se čuje zvuk iz vašeg bojlera? Buka koju čujete može biti zvuk ključale vode. Prekomerno nakupljanje kamenca  na dnu rezervoara može dovesti do pregrevanja dna rezervoara, što dovodi do ključanja vode.

Kako da rešite ovaj problem?


Prvo rešenje koje treba pokušati je da ispraznite rezervoar da biste se oslobodili kamenca. Ako to ne pomogne, možda ćete morati da zamenite rezervoar.

Činjenica je da svi volimo topao tuš nakon napornog dana , ali je takođe važno voditi računa o ispravnosti bojlera, kako bi vam on što duže trajao. Kamenac se nepovratno taloži, bez obzira na sve, zato je važno redovno čistiti kamenac, kako ne bi prouzrokovao kvar na grejaču, koji je i najvažniji deo vašeg bojlera i glavni proizvođač tople vode. Kada grejač ne radi, nema ni tople vode, a kamenac može biti jedan od uzroka.

Ako vodite računa o redovnom čišćenju kamenca, možda nikada nećete imati problem sa njegovim taloženjem. . Pratite ove jednostavne korake da biste naučili kako da isperite i očistite bojler kako biste produžili životni vek vašeg uređaja i održali njegovu efikasnost grejanja.

 • Šta vam je sve potrebno?
 • Oprema / Alati
 • Crevo za polivanje
 • Peškir
 • Zavrtanje ventila
 • Isključivanje bojlera iz struje

Uputstva


Isključite izvor napajanja

Veoma je važno da bojler isključite iz struje pre uklanjanja kamenca

Ako imate gasni bojler, potražite termostat na spoljašnjoj strani bojlera. Obično ima crveno dugme i nalazi se na mestu gde gasna cev ulazi u jedinicu. Zabeležite koja je postavka temperature, a zatim okrenite termostat na najnižu postavku, koja treba da bude označena kao 'Pilot'.

Ako imate električni bojler, onda ćete morati da isključite struju iz kutije za prekidač ili kutije sa osiguračima. Pronađite prekidač  u kutiji za prekidače koja je dodeljena bojleru i isključite ga. Ako ne znate koji je prekidač  dodeljen bojleru, moraćete da isključite glavni prekidač da biste isključili napajanje celog doma.

Za kutije sa osiguračima, moraćete da uklonite osigurač koji je dodeljen bojleru. Ako ne znate koji je osigurač dodeljen bojleru, možete isključiti struju za ceo dom ili isključivanjem glavnog prekidača, ili ako nema poluge, uklanjanjem glavnog osigurača za dom. Samo imajte na umu da ćete morati da radite sa baterijskom lampom ili radnom lampom jer će struja biti isključena za ceo dom.

Savet


Isključite bojler prethodne noći da se voda u rezervoaru ohladi. Ovo ne samo da smanjuje rizik od opekotina, već takođe omogućava da se voda iz rezervoara koristi za nešto poput zalivanja bašte, umesto da se jednostavno odvodi u kanalizaciju.

Zatvorite ventil za dovod vode

Kada je grejanje isključeno, bojler više ne može da zagreva vodu unutar rezervoara. Ako ste zabrinuti zbog opasnosti od opekotina, otvorite obližnju slavinu i pustite da se topla voda iz rezervoara odlije u sudoper, dok je zamenite hladnom vodom. Ovo nije neophodan korak, ali je sigurnije raditi sa hladnom vodom.

Kada je veći deo tople vode zamenjen hladnom vodom, isključite ventil za dovod vode. Ovaj ventil treba da se nalazi na mestu gde cev za hladnu vodu ulazi na vrhu rezervoara.

Savet


Ventili za dovod prirodnog gasa ili propana ne moraju biti isključeni tokom ovog procesa. Okretanjem termostata na najnižu postavku osiguraćete da se bojler ne zagreva.

Pričvrstite crevo na odvodni ventil

Pronađite odvodni ventil na dnu bojlera i pričvrstite baštensko crevo na ovaj ventil sa setom brava kanala. Odvodni ventil generalno izgleda kao obična creva, slično slavini na otvorenom, iako može biti napravljena od plastike umesto metala. Ako ga ne možete odmah uočiti, možda je sakriven ispod poklopca koji se može ukloniti.

Povežite baštensko crevo sa odvodnim ventilom i produžite drugi kraj creva do mesta gde rezervoar može bezbedno da se isprazni.

Imajte na umu da ako niste dozvolili da se voda ohladi preko noći ili zamenite toplu vodu hladnom nakon isključivanja struje, onda ćete imati posla sa vrelom vodom.

Izaberite mesto koje neće biti oštećeno silom, temperaturom ili količinom vode, a takođe pokrijte odvodni ventil i priključak creva peškirom da biste se zaštitili od tople vode i blokirali vodu koja bi mogla prskati iz priključka.

Otvorite obližnju slavinu za toplu vodu kako biste izbegli stvaranje vakuuma u vodovodnim linijama koji bi mogao zadržati vodu zarobljenu u rezervoaru. Ako ste već otvorili slavinu da biste toplu vodu zamenili hladnom, samo ostavite slavinu otvorenu.

Baštensko crevo treba da bude bezbedno povezano sa odvodnim ventilom, a drugi kraj treba da bude na odgovarajućem mestu za odvod. Otvorite odvodni ventil da biste počeli da ispuštate vodu iz rezervoara. Ventil za smanjenje pritiska na vrhu bojlera može se pažljivo otvoriti da bi se poboljšao protok vode kroz odvod, ali je važno imati kantu ispod ispusne cevi da bi se uhvatila voda pre nego što može da iscuri na pod.

UPOZORENJE


Ako niste dozvolili da se voda ohladi, voda u rezervoaru će biti neverovatno vruća.

Budite izuzetno oprezni da ne dođete u kontakt sa vodom ili parom koja se oslobađa iz ventila za smanjenje pritiska. Preporučuje se nošenje rukavica i štitnika za lice kako bi se smanjio rizik od opekotina.

Odvodni ventil može biti star nekoliko godina, pa pazite da ne naprežete uređaj. Ako vam se čini da je zaplenjeno, nemojte samo povećavati silu. Mogli biste slomiti ventil, što bi dovelo do snažnog prskanja i poplave vode koja je opekla.

Neispravan odvodni ventil je posao koji je bolje prepustiti profesionalnom vodoinstalateru, tako da ako naiđete na ovaj problem, možda ćete morati da odložite posao dok se ventil ne može zameniti. 

Testirajte vodu

Cilj ispiranja bojlera je da se očisti svaki talog koji se nakupio na dnu rezervoara, pa nakon što se bojler pusti da se isprazni oko 10 do 20 minuta, napunite kantu vodom. Ostavite kantu da odstoji oko 60 sekundi potpuno neometano, a zatim proverite da li je voda bistra i da li ima bilo kakvog taloga na dnu kante.

Ako je voda zamućena ili ima taloga na dnu kante, moraćete da nastavite da ispraznite rezervoar. Ponovo proverite nakon još 10 minuta pražnjenja. Ponavljajte ovaj postupak dok voda ne bude bistra i dok u kanti nema taloga.

Zatvorite odvodni ventil i uklonite crevo

Kada je voda bistra i nema znakova sedimenta, možete zatvoriti odvodni ventil i ukloniti crevo. Uverite se da je kraj creva usmeren nagore dok ne bude napolju ili preko odvoda. Ne zatvarajte ventil za smanjenje pritiska ili ventil za toplu vodu u obližnjem sudoperu ili kadi. Ventil i slavina će ostati otvoreni kako bi pomogli ispuštanju vazduha iz linije.

Otvorite ventil za dovod vode

Ventil za toplu vodu u vašoj obližnjoj sudoperi ili kadi bi i dalje trebao biti otvoren da bi pomogao da se vazduh ispusti iz vodovoda.

Otvorite ventil za dovod vode i pustite da se rezervoar napuni. Kako se puni, vazduh na vrhu rezervoara će se postepeno izbacivati kroz otvorenu slavinu i kroz ventil za smanjenje pritiska.

Ne uključujte napajanje dok se rezervoar ne napuni. Moći ćete da kažete kada je rezervoar pun jer će voda teći pod punim pritiskom kroz otvorenu slavinu. U ovom trenutku, bezbedno je uključiti struju na bojler ili vratiti termostat na prvobitno podešavanje za gasni bojler.

Isključite otvorenu slavinu i zatvorite ventil za smanjenje pritiska, a zatim sačekajte oko 20 do 30 minuta. Testirajte temperaturu vode na najbližoj slavini.