Redovan servis klima

Servis i popravka bojlera logo

Servis i popravka bojlera

069/731 023 Beograd
Ocena 4.75/345

Danas, gotovo svako doomaćinstvo ili poslovni prostor ima klima uređaj. On nam je najvažniji leti, ali često ga koristimo i zimi kao dodatni vid zagrevanja u prostoriji. Budući da se u klima uređajima nakuplja velika količina grinja, prašine i zagađenih čestica iz vazduha, koje izduvavanjem u prostoru, mogu napraviti pravu bazu velike koncentracije virusa i bakterija u prostoru. 

Zašto je važno čišćenje klima uređaja?


Iz gorenavedenih razloga, veoma je važno redovno čistiti i dezinfikovati klimu. Čišćenje klime možete uraditi i sami, ali možete prepustiti i serviserima, koji za tu namenu imaju posebno dezinfekcioono sredstvo koje ubija sve bakterije u klima uređajima. Tek kada očistite klima uređaj, vaš dom može biti zdrava sredina u kome se može boraviti.

Čišćenje ali i servisiranje klime, se najčešće radi u proleće, pred letnju sezonu. Majstori za klime u letnjem periodu nemaju ni dana odmora, jer je puno korisnika koji sa redovnim servisom zakasne, pa najčešći problemi u vezi sa klimom, počinju da iskaču baš u najgorem trenutku.

Svakako da nije prijatno, da na visokim temperaturama ostanete bez klima uređaja i prijatnih temperatura u kojima se može živeti i raditi. Zato je važno da o servisu razmišljate na vreme.

Kraj proleća nje dobro vreme da pozovete servisera, jer ćete teško naći slobodan termin. Svakako ispravna klima vam nije potrebna zimi, koliko leti i zato je važno da svake godine proverite svoj klima uređaj, posebno ako imate poslovni prostor u kome radi više ljudi, jer je veoma neprijatno raditi na visokim temperaturama zajedno sa još nekoliko ljudi u istoj prostoriji. To utiče na efikasnost i produktivnost zaposlenih.

Šta podrazumeva redovan servis klima uređaja?


Redovan klima servis se radi kako na unutrašnjoj, tako i na spoljašnjoj jedinici klima uređaja. Servis na unutrašnjoj jedinici podrazumeva skidanje i pranje poklopca unutrašnje jedinice, pranje elektrostatičkog filtera mrežice i dezinfikovanje antibakterijskim sredstvom, pranje i odmašćivanje isparivača uz pomoć hemijskog sredstva za skidanje nečistoća, zatim ispiranje kanala dezinfekcionim sredstvom i kontrola temperature. Serviser nakon popravki na unutrašnjoj jedinici, mora proveriti podešavanje temperature i klimu koja radi na visokim i niskim temperaturama.

Redovan servis klima uređaja na spoljašnjoj jedinici, sastoji se iz vizuelne provere nosača spoljašnje jedinice. Provera pritiska u sistemu je takođe veoma važan deo spoljne jedinice, sa tim da dopuna freona ne spada u redovan servis, već kao dodatne usluga.

Korisnici često misle da dodatne usluge, kao što su skidanje i pranje ventilatora uključeni u ovaj redovan servis al to nije pravilo. Takođe pranje i produvavanje kompresorom, kao ni pranje kompresorom.

Cena redovnog servisa klime


Redovan servis klime je izuzetno važan, jer ako klimu samo koristite bez da je stručno lice ne pogleda i ne servisira, rizikujete puno toga. Blagodeti klima uređaja imaju smisla samo ako je klima uređaj redovno servisiran i očišćen, jer u suprotnom, postaje leglo bakterija koje se šire po vašem prostoru, može doći do pregrevanja klime i požara. Zato je potrebno izdvojiti od 2.500 – 4.000 rsd, u zavisnosti od tipa klime, za ispravan uređaj koji ćete moći maksimalno da koristite, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu i to na bezbedan i siguran način.