Na sigurnosnom ventilu bojlera kaplje kap po kap

Servis i popravka bojlera logo

Servis i popravka bojlera

069/731 023 Beograd
Ocena 4.75/345

Ponekad se dešava da na sigurnosnom ventilu bojlera kaplje voda kap po kap, a da je i sa bojlerom i sa ventilom, ali i sa instalacijama sve u redu.

Ova pojava se najčešće dešava tek kada se uključi grejač, pa neposredno nakon toga krene da kaplje voda na sigurnosnom ventilu. Tako da kapljanje vode nije tolio strašno, kao što ste mislili, čak je i potpuno normalno. Ipak, možete pozvati vodoinstalatere, a oni će vam objasniti čemu služi sigurnosni ventil. Sigurnosni ventil, služi da zaštiti bojler od prevelikog pritiska. Kada pritisak stigne do visine od 6 ili 9 bar, to je maksimum, pa će sigurnosni ventil početi da izbacuje vodu kako bojler ne bi eksplodirao.

Sigurnosni ventil je takođe tu da obezbedi nepovratnost, tj. ne dozvoljava da se voda iz bojlera vrati u vodovodnu instalaciju ako nestane vode. Sigurnosni ventil takođe ujednačava pritisak, kako ne bi dolazilo do suviše visokog pritiska vode u bojleru. Nepovratni ventil je takođe deo obaveze svakog domaćinstva po novom pravilniku. Ovaj ventil sprečava da voda iz jednog stana ili kuće dospe u drugu.

Kako bi se sprečio ovaj problem, potrebno je da ispod bojlera stavimo kapalicu ili sifon, ali i da vodimo računa da vodu ne zagrevamo na suviše visokoj temperaturi. U svakom slučaju ukoliko niste sigurni šta bi trebalo da radite, pozovite vodoinstalatera, koji će vam dati precizna uputstva i do detalja objasniti kako da koristite bojler i kada je ventil ispravan a kada ne. Ipak, sigurnosni ventil je ponekad opasan i to kada voda sa njega kaplje čim se bojler napuni vodom i ako voda iz njega ne ističe kada se otvori ventil.

Sigurnosni ventil, svakako bi trebalo da testirate bar jednom mesečno, za to obavezno angažujte stručno lice u toku redovne provere ventila i bojlera.