Na toploj cevi bojlera kaplje voda

Servis i popravka bojlera logo

Servis i popravka bojlera

069/731 023 Beograd
Ocena 4.75/345

U mnogim poslovnim i privatnim objektima bojleri su važni uređaji koji nam daju toplu vodu za naše potrebe. Iako su ti uređaji obično pouzdani, nije neuobičajeno primetiti da na toploj cevi bojlera kaplje voda. Ova pojava može bi mogla da vas zabrine ali za nju postoji jednostavno objašnjenje.

Razlozi kapljanja vode na toploj cevi bojlera mogu varirati, i evo nekoliko uobičajenih uzroka:

Kondenzacija je proces pri kojem se vlaga iz vazduha pravi kondenzaciju na hladnim površinama. Ako je okolina bojlera vlažna, može se dogoditi da voda stvara kondenzaciju  na cevima koje postanu hladne nakon što bojler prestane  da radi. Ovo obično nije ozbiljan problem i ne zahteva posebnu intervenciju.

Drugi čest uzrok kapljanja vode je curenje na spojevima cevi. Cevi i spojevi s vremenom mogu korodirati i istrošiti se, što rezultira kapljanjem. Ako primetite vodu koja kaplje iz spojeva, potrebno je pozvati profesionalnog vodoinstalatera da popravi spojeve.

Materijali od kojih su napravljene cevi bojlera mogu se širiti i skupljati pri promenama temperature. To može uzrokovati blage pukotine na cevima, koje povremeno rezultiraju kapljanjem vode. Ovo takođe može zahtevati intervenciju vodoinstalatera.

Ponekad, previsoki pritisak u bojleru može uzrokovati curenje vode na cevima. Provjerite pritisak na uređaju i, ako je potrebno, pravilno podešavajte pritisak kako biste sprečili curenje.

Važno je napomenuti da bilo kakvo curenje vode sa bojlera može predstavljati rizik od oštećenja i napraviti vam velike troškove za popravku. Zato je preporučljivo da odreagujete na vreme čim primetite da se nešto od navdenog dešava Ako niste sigurni u uzrok kapljanja vode, uvek je najbolje konsultovati stručnjaka za vodoinstalaciju. Vodoinstalater će moći pravilno dijagnostikovati problem i provesti potrebne popravke kako biste osigurali siguran rad vašeg bojlera.